27 Sep 2013

Anugerah Ilahi ....My 3rd child

okay skrg turn adik lak... 
asyik citer kakak & abang jer...

Alhamdulillah selepas settle pasal sekolah + transit + transport mimi & amil... baru aku blh delived dengan aman...kalau x serabut juga nk fikir..my asben..oh no.. aku x blh nk harapkan 100%... mama kena buat all the decision & ayah selalunya proceed jer ..kl bab anak2 la...

back to the topic.. anak ke-3 ni lahir secara caeser jg..sedih tau.. plan nk normal x berjaya.. sebab bila ada both xperience.. normal & caeser.. i prefer to normal.. byk sebab nya ..main reason..cepat sikit aku leh gerak sana sini..

byk juga kronolgi sblm aku nk caeser..dipendekkan citer.. dlm 32wks.. bby still breech.. tension juga dengan doktor..sebab aku dh ckp awal2..dia still ckp bb blh pusing.. nk juga tunggu lama2.. doktor A ckp lain doktor B ckp lain..pening aku..pastu bila buat appt..katanya nk try to pusing kid supaya kepala ke bawah.. aku ckp x blh nk buat decision hari ni sebab nk kena fikir dulu pros & cons.. tanya ngan semua org..aku pun sendiri rasa takut.. x berani lak nk amik risiko..wpun doktor tu ckp xper kl ada risiko..aku akan terus di caeser masa tu juga.. omg..i hate to make a decision .. 
  • blk umah tanya asben (jwpn nya..xda jawapan...)... tanya doc kt office..tanya kenkawan yg ada xperience.. tanya boss .. ha.ha.ha xda juga jawapan..last2 aku sendiri la kena buat pilihan.. so pilihan aku adlah proceed to caeser wpun hati kecil nak juga normal..(sebab i decided to have 4 -5 kids.. kl caeser tu kira terbantut la sikit..)
  • esok bawa asben g appt ngan doc lg.. ~ doc suh pilih date.. asben ckp amik jumaat.. (alasan - senang anak cuti sekolah, nak senangkan dia jer.. hu..hu.hu) doc kata x blh..lewat sgt..takut bersalin awal..so fkir punya fikir amik rabu.. pun x berapa nk boleh..tp setlah diskas punya diskas.. proceed juga..
  • 12-13 Jan 2013 ~ aku dh siap2 prepare kelengkapan mimi & amil for 1 week... siap lekatkan notis ..so senang ayahnya refer jer nanti (mmm susah kan kl mama xda ) 
  • 14 - Jan 2013 ~ senin aku cuti sebab dh xda mood nk g keje.. prepare apa yg patut kt umah sblm admit.. smpt bawa mimi g beli beg sekolah yg beroda sebab kesian kt dia galas beg berat sgt..
  • 15 Jan 2013 ~ (selasa) pg2 lagi dh htr anak2 ke sekolah..asben hantar aku ke spital.. isi perut dulu.. selesai proses admit dlm kul 1 pm.. aku suh asben blk tengok anak2.. aku ckp dtg pg esok jerla..mama okjer ..yg penting anak2... xda org jaga... so bermula la episod nurse asyik keluar masuk check itu dan ini... mmg x blh nk rehat smpi malam... aku start puasa mlm tu dlm kul 11... doc ckp aku org no. 2 so mayb dlm kul 10pg kot.. jgn la lama sgt.. takut lapar..
  • 16 Jan 2013~Rabu selepas jer kuar toilet..tetiba jer ada org tengah menunggu.. siap tanya dh siap ke belum.. alamak kata org no. 2.. awalnya.. blm pun kul 8.. dia kata sekarang.. aku siap tanya x silap org ker .. cepat2 call asben.. dia still on da way.. x sempat nk jumpa dia... mode : sedih.. so aku keseorangan..dlm labour room x yah citer la.. cuak juga wpun dh ada xperience.. harap2 semua selamat.. harap2 baby aku normal.. & mcm2 harapan lagi yg keluar... 
  • 1/2 jam mcm tu.. alhamdulillah tetiba dengar baby nangis.. Alhamdulillah.. surprise sebab aku x tau jantina..doc ckp congrats..u got a bb girl.. alhamdulillah sekali lagi..dipermudahkan segala urusan.. bb aku dpt masuk wad pun dlm kul 11 mcm gitu..sebab dia monitor kt bawah..
  • Dapat jumpa asben kt ward..itu pn dh lambat.. sakitnya & lemah sgt time tu ..rasa mcm nak jer ckp blh tak somebody temankan saya.. x larat..seriusly..ini la untungnya bersalin kt private hospital... ada org tlg temankan.. 

berat 3.1 kg... tp bila tengok perut semua org ckp aku baru 5 bln padahal dah 9 bulan... 



Ini la Putri yg ke2 anak no. 3.. rasanya iras muka saper... kecik2 cerah la sikit.. tunggu sikit hari sikit.. mendung la mcm abg & kakaknya






Ini gambar time malam... lampu dh tutup.. baby tido ngan mama yer mlm ni.. smlm tido dlm perut.. tetiba hari ni dah tido di luar ngan mama.. indahnya anugerah tuhan kan..


* malam ni juga aku kena jahit sekali lagi memandangkan darah non stop keluar dari tempat jahitan.. alamaknya TUhan jer yg tahu ...takut + cuak juga.. doc lak ckp x pakai bius..buat kt katil jer..alamak cuaknya.. dugaan betul..maybe aku lasak sgt kot.. abis tu dh anak diberi awal sapa suruh..aku dh la susah nk bangun ... ngan wayar2 bagai...kang dh padan muka aku... sakitttttt.....



Jom la layan gambar 2 yg ada... time ni still kt spital.. dlm 3 hari juga la stay kt sana.. hari jumaat baru blh discharge... itupun mula2 suspect kuning... masuk bwh lampu 5 minit.. pastu doc dtg lak kata  no need just monitor dari umah..yeaahhh dh blh balik...



baby pun dh happy dpt balik kan.... jom kita jumpa abang & akak kt umah..


itu jer citer di spital...terima kasih buat kengkawan lama & baru yg bg duit + present kt baby... x sangka baby no. 3 pun still dpt rezeki lagi... alhamdulillah... 

Mimi @ Sek. Agama

still citer pasal sekolah mimi..

sek. keb sesi pagi..petang lak sekolah agama..mula decide x nak hantar lg sekolah agama takut dia penat..tp bila fikir balik..kl budak lain boleh kenapa tak anak i kan... mmm xperience hatnar sek. agama lagi giler... daftar 2 sekolah.. Sek. agama 1 & 2.. kena booked awal sebab demand tinggi.. yg 1 kena bayar monthly RM50 ..dh yang satu lagi fOC + totally new..building baru..cikgu baru..mmg semua baru... so aku dh berbelah bagi.. anak follow jer apa decision mak dia.. start sek.agama jam 2.30pm..so mula2 kitaorg gi sek.no. 1 (still x blh nk decide) tengok class semua.. okayla.. semua kawan2 baru.. mmm tanya mimi.nk sekolah atas bukit atau kt sini (nama: Al hidayah).. pastu dia jawab nk g tgk atas bukit lak.. 
so kitaorg proceed atas bukit la ... Sek. Rendah Agama ..(SRA) smpi dlm 2.30 kt situ.. kata orientasi kan.. so x kisah la lambat pun..so tengok kt board..mimi stay kt 1 Firdaus... semua x kenal ..

Alhamdulillah area umah aku byk pilihan... taska + tadika + Pre school + sek. agama... pilih jer yg mana nak..FOC + berbayar sikit + bayar banyak... he.he..he ikut kemampuan... tepuk poket tanya la hati... 


class lebih kurang 40 org.... tengok class mmg semua baru.. whiteboard pun plastik lagi...cantik... semangat la sikit budak2 nk belajar..harap2la..sebab mimi masuk 2.30.. so dpt la duduk kt belakang...



serba hijau.... cikgu kata rehat jam 4 kot..mak & ayah tunggu kt kantin.. ha.ha.ha mls nk balik.. 
suasana kt kantin..tp mmg bawa bekal.. yer la minggu pertama sekolah kan..harus la mak rajin..wpun tengah tunggu hari jer nk delivered... kantin pun bersih jer... ini la yg bestnya sekolah baru..serba serbi baru..
lupa lak sek.kebangsaan pun baru juga..baru 3 thn masuk thn ni... 

26 Sep 2013

Mimi dah Darjah 1...

Nak citer balik time akak mimie baru masuk sekolah awal thn lepas.... berdebar2 + teruja mak dia 1st time anak masuk sekolah.... nasib due date deliverd pertengahan bln 1 ... kl tak confirm terlepas moment anak masuk sekolah... antara moment best untuk diingatkan kembali .... ok.. back to the topic..malam seblm start sekolah.. aku dh siap2 motivated & pesan kt mimie... 
"mimi nanti kt sekolah jgn nangis tau... nnti kawan kt tadika dh tak ada.. mimi kenal ngan kawan baru tau... kena rajin bercakap.. kawan ngan semua org..dengar cikgu cakap... tah mcm2 lagi aku pesan... biasala anak i angguk jer... bila tanya fhm tak..faham mama... biasala mama bila dh start berckp susah nk berhenti... 
itu blm pesan time nk g kantin... nk gi toilet... kena pesan juga tu... risau juga aku time nk masuk toilet..confirm abis comot baju dia..takut basah panties la..baju la... hover mama kan... semua benda risau... ayah xda pun.. dia tau mama akan fikir semua benda.. mama akan pesan semua benda he.he.he 

bab g kantin pun risau juga... anak i kan pemalu orgnya..mcmana nk beli.. nk guna duit x pandai lagi.. berebut2 ngan budak2 lain ..last2 x makan lak... so i decide to bg bekal kt dia... harap2 x lama la bawa bekal... he.he.he letih mama nk bangun awal pg masak... 

mmg ibu & ayah cuti sepanjang minggu tu... just to monitor in case takut apa2 yg tertinggal ker... sebab sekolah pg/ptg... kl blh nk  settle sblm masuk keje.. opps lupa lak.. Aryan Syamil pun 1st day @ kindy hari ni... xperla settle akak nyer dulu la..baru g kindy amill... 

awal pagi dah bangun..gila 1st day rasa mcm kelam kelibut... smpi sekolah 7.15 mcm gitu.. full keta parking...tengok budak2 ok jer... so far xda yg nangis semua..good kids..

smpi jer sekolah.. terus g papan kenyataan sebab nk tengok anak kelas mana... cikgu ada ckp based on exam yg buat sblm ni menentukan kelas anak2.. so berdebar2 juga nk tau class mana.



mimi masuk class 1 UM... class no.2 dari 6 class... ... okay... alhamdulillah so far xda la teruk sgt kannn... ramai juga student.. dlm 40 org... 1st time tengok list nama tu xdala pula yg kenal... tanya mimie ada tak member..sebab mama dia pun just ingat nama pendek2 jer kawan2 dia masa kt tadika... try to ingat2 balik... tups2 nampak mcm kenal.. Alya, Atiqa.satu tadika tp kelas lain2.. tp x sure betul ker org yg sama..takut org lain.....


okay... pas tengok class.. kena beratur ikut kelas masing2... mama intai2 juga tengok ada tak kawan2.. sekali tengok kawan-kawan baru jer.. kl harap ayah mmg x kenal la.... girls mmg sinonim dgn pink... blh dikatakan 95% semuanya pink... 

  anak i cenonet jer kecik compare dengan budak lain... dia plg kecik rasanya dlm kelass... cikgu tudung merah tu cikgu class 1 UM.... Cikgu Tg. Zaimilah... nmpk muka mcm x garang sgt...:)

  muka senyum... tp aku rasa confirm berdebar2 hati dia....


 parents lain pun ramai juga.. cikgu ckp sepanjang minggu ni parents dibenarkan keluar masuk sekolah & tunggu murid... cikgu dh bg greenlight... mama suka jer.. blh tengok anak... so xda la strict sgt kan..


besar2 kan student... sebab tu aku rasa mimi tu kecik...




tengok muka cuak pun ada... xper i know my doters very well.. wpun pendiam dia a bit strong compare to syamil..
next beratur ke class masing.....

smpi dlm class aku terjah... xper kata hari orientasi... siap pesan kt mimi..duk depan sikit jgn duk belakang sgt.. okla sementara sblm cikgu ubah2 tempat... apsal comot jer aku tengok mimi... betul la alya tu satu tadika... class lain2 tp at least she know her ... blh la sementara nk kenal2 ngan kawan baru yg lain.. x da la rasa takut sgt



mak & ayah mengintai dari tirai kamar di luar class... belajar rajin2 yer...


sempat snap schedule anak .... ada subject yg aku x sure ..kena check balik..dulu lain namanya skrg dh lain lak...

okay stop jap citer bab akak.. sementara dia dlm class kita g hantar aryan syamil ke kindy lak yg area2 situ juga... jap lg time break..kita dtg balik tengok akak kt kanting...

+++







+++







+++








+++








+++











+++










+++
















+++

merajuk x nak masuk class...nangis bagai... tensi mak... last2 ayah tinggal kt c2 jer... pandai la cikgu pujuk nanti....

24 Sep 2013

I'm Ready for school

wpun rasanya dh terlambat..tp tetap aku nk hapdate juga... at least nnti bila tengok2 balik... ada juga memory anak2... almaklumlah masa cepat jer berlalu..tengok anak2 dah besar... 

back to the topic, dh start beli buku for mimi... semangat wei..anak x heran pun.. siap fup bagai bila dh start blh beli buku kt koop.... punyala awal g beli..tup2.. koop x beroperasi lagi he.he.he..inila namanya parents terhebat...  yo..yo or jer... kononnya takut habis..baik bertindak dari awal.. 


 ini la antara koleksi buku mimi yg perlu di beli untuk tahun 1... maybe 3/4 tu perlu tp bila aku tengok list buku tahun 1... semuanyer aku beli ha.ha.ha ..sebab aku pun comfuse..antara perlu @ tak... kang x beli risau lak budak lain ada .anak aku lak xda...aku pandang asben ..dia pandang aku balik..so dua2 proceed amik semua... lbh kurang rm170++ (x ingat)... tp yg tension nyer..ada buku wajib beli stok xda..nk kena datang balik yg malas tu... eeee...cubala hapdate stok tu betul2... kang dh menyusahkan parents nk dtg balik..



Time for balut membalut... dolu-dolu balut buku sendiri ..skrg balut buku anak... mmm dah tua rupanya aku kan... bila tengok balik buku2 diaorg ni..mmg advance juga compare ngan dulu nyer subjek... kalau dulu darjah 1 baru belajar nk membaca... skrg...darjah 1 ko dh kena buat ayat bagai..hebat betull...confirm mak kena belajar dulu seblm nk ajar anak..




okay... rambut dh siap potong pendek... reason : ayah x pandai nk ikat rambut coz yg akan hantar pagi adalah ayah okay.... uniform sekolah complete..kasut dah berkapur.. okay i'm ready mama... belajar rajin2 yer .... transit & transport sekolah agama..nanti aku citer... itu pun pening juga nk settle....patutla cepat tua..asyik fikir jer kejenya....

23 Sep 2013

Aryan Syamil in Da House

sblm ni post akak..ini entry adik la... bila akak join darjah 1, adik lak masuk kindy..ramai org ckp umur dia muda lagi..baru 3thn ++... kenapa cepat sgt nk masukkan kindy... ????????
mmm..kitaorg pun bukan simply2 nk masukkan dia ke kindy.. dan setelah berfikir byk kali juga mengenai pros & cons.. at last  we decided to send amil @ Little Caliph kindergarten a.k.a ex kindy mimi dulu..


Amil happy with new uniform yg dia dapat... smart kan.. salah satu aku suka LC ni sebab uniform dia yg smart..ha.ha. hover mak dia... org kata don't judge a book by its cover..mcm ni la ..don't judge a school by their uniform..tp aku nk judge juga..ada aku kisah...nmpk uniform terus jatuh cinta gituu..


Amil time ni baru 3thn ++.. first yg plg aku risau adalah dia ni still depends on diapers... dah puas aku ajar g toilet..bukan x reti cakap..tp still susah juga.. mak dia lak jenis yg kurang sabar... mmg kenala tetiap kali dia terkucil dimana2... so aku pun direct jer jumpa ngan teacher  kt LC .. & tanya diaorg..kl sanggup terima aku akan hantar..tp kl diaorg reject..so aku mmg kena staykan dia kat taksa lagi..teacher bg greenlight..dia kata okay... sblm ni ada budak mcm dia.. tp masuk bulan ke2..dia x pakai diapers dengan sendirinya..so proceed..
reason no. 2 adalah kindy ni adalah full day care..pg class..ptg daycare..so xda serabut aku nk fikir nk transit mana anak aku lepas tu..nak kena cari transport lagi.. by the time amil still kecik lagi.. so x sesuaii nak naik van bagai...ini reason plg utama yg diutamakan... 
Reason no. 3... dah kenal cikgu cikgi dia... muda2.. tp jenis senang dibawa berbincang... & the most important things... aku puas hati dgn improvement mimi ... within 1years... dia dh blh membaca dengan lancar... cuma ralat sikit dia x dpt masuk pra tahfiz...

the main important reaon is....this kindy is MEDIUM ENGLISH+ ISLAMIC...wajib la ada islamic tu ..sbb budak 2 age mcm ni..kena diterapkan dengan nilai2 islam.. harap2 amil dpt masuk pre-tahfiz nanti..amin... jadi imam pun adik & kakak..amboii tinggi nyer expectation mama...

Nak cari kindy untuk anak.. aku rasa agak susah juga ... aku lak jenis cerewet sikit.. habis saujana utama aku cover semata2 nak cari kindy untuk anak2.. cuma aku terfikir kl amil ni akan rasa bosan bila masuk 6 years..by the time i need to find other alternatif. 

20 Sep 2013

PRe exam for Pre Standard 1....

Giler..anak dh nak masuk darjah 2..mak baru nk buat entry pre standard 1... sayang lak bila x hapdate memory dia mula2 masuk sekolah dulu...
dulu zaman aku sekolah.. orientasi time 1st day sekolah..skrg siap ada pre-exam lagi. before start sekolah... hebat x hebat..time ni la penting nya tadika / pre school... exam ni a bit important juga sebab nk tentukan kedudukan class.. & kl kids x blh jawab / membaca / mengenal huruf boleh diaorg pantau dari awal...


 time ni aku nmpk ada yg semangat berbaju sekolah... cer cari dimana akak mimie... dia biasala lone ranger... anak yg nk amik exam..mak & ayah berdebar2... debar wei ... anak blh jawab ke tak ke.. as a parents..x nak la dia duduk kt kelas yg corot2... sebab tu bg aku penting juga exam ni.. wpun ada parents yg jenis x kisah duk mana pun.. janji belajar.. not for me.. aku kan jenis cerewet sikit... tp xda la expectation tinggi sgt.. sebab tau aku pun malas juga bab2 ajar anak di rumah.. kl pandai alhamdulillah.. kl xpandai.. kita blh train dia slowly... 

itu la anak i bertudung purple... gila semangat pki tudung time ni... tp bagus la budak2 skrg... x nangis pun.. ada kot sorng dua yg tersesat nangis... kira bagus la tu.. time ni kena beratur dulu ikut kedudukan class sementara... bila tengok list nama..xda pun kawan lama yg sama class..xper akak... mama dia bg support dr jauh jer.. 



mak & ayah dia xcited intai dari luar jendela... semangat tu anak 1st masuk darjah 1... mmm cepat jer kan masa berlalu..rasa mcm baru jer aku tinggalkan zaman sekolah..skrg dh hantar anak pi sekolah... ... teruja sgt2... hover betul mak ko ni...
 anak i kt depan sekali...  


ada 3 ujian ... BI + BM + Math.. 3 paper... dengar cikgu ckp..buat sendiri2 yer jgn tiru2... ha.ha.ha 


intai lagi.. sblm cikgu bagi paper ... parents kena halau turun ke bawah.. cikgu siap mention.. siapa parents yg still ada kt class..sy x bagi ank-anak amik exam yer.. yer la... sepatutnya parents kena joint program orientasi kt bawah.. tp sibuk nk tengok anak jawab exam..apa hal.... 
mimi baik jer.. kl syamil mau mengucap aku... 


okayla..kitaorg turun sekarang... semangat weii.. duduk depan sekali.. kl tak faham juga x tau la... 

 Cikgu Besau..... cikgu lain x snap gambar pun... time tu duk berbisik ngan asben aku..apalah anak kita jawab yer.. boleh ke tak...

ha.ha.ha ...time ni budak2 ada yg dh habis jawab.. & ada yg belum.. bila dh habis program untuk parents..semua ibu bapa pakat serbu naik atas termasuk aku... cikgu senyum jer...  


 cikgu tengah mark paper soalan.. giler cepat.. tp katanya sblm masuk class yg betul2 nanti ..check dulu kat notice board class yg baru.. okay.. cikgu tengah bagi name tag kt semua budak.. kelakar time ni bila cikgu panggil nama syamimi.. dia buat dek jer.. mana taknya.. Panggil Syamimi.. bila check Putri Azalea... nak sgt nama panjang kannn.. cikgu pun comfuse..mana satu nama nyer... 


Tunjuk Bakat Terendam...


mula2 malu..tp lama2 mahu.... habis 2 beradik ni conquer mic... (betul ke aku eja ni).... apa lagi lagu najwa latif la... si amil dlm pelat2 dia pun bukan main lagi..





ada gaya takkk.... bagi jer la peluang...

Entry Rojak - Xtiviti on Weekend


x ingat nama tempat ni... punya la lama x hapdate blog.. kononnya nk drop by amil kt sini on weekend... rm25 kot per topic / per month.. 3-4x per month.. sempat g dua kali jer... sebab sabtu selalunya byk agenda kannn.... this program untuk kids age 4yrs and below & time ni amil baru nk masuk 3 yrs.. mmg sesuaii sgt..

 area saujana utama ni mcm2 program ada... kl ada duit semua benda aku nk buat..eh bukan aku... untuk anak2... sebab dari duk gaduh2 ..duk tengok tv je kt umah..baik buat something mcm ni... at least diaorg blh explore something for the new things... & blh dpt kawan2 baru...

akak tumpang join sekali wpun x bayar...siann..teringin. 
baru kaler sikit tangan .. dah mengadu.. tangan amil kotor.../ comott nk basuh... haiii..xda seni langsung...kl buat kt umah confirm kena pantau coz abisla dpt walpaper free kt dinding umah nanti... skrg pun dh  mcm2 corak dh ada kt dinding... terlebih kreatip