18 Oct 2013

Hobby @ FaNaTIk

 No comment... 
asal keluar jer beli..asal keluar jer nk beli... dah 2 bakul penuh ngan mainan transport dia jer... rm2 pun x kisah ..janji beli... ada juga plan nk re-pack jer mainan yg sedia ada..pastu bg kt dia... hu..hu..


 tido pun ngan keta.. ko ader.... biarla x makan pun xper..janji ada keta...kl ada exam pasal keta confirm anak aku dpt 200%
 ini la aktiviti seharian kt umah... (abaikan umah yg bersepah itu).... itu baru sikit.. aku x bg bawa masuk semua... sakit hati wei..kl terpijak benda alah ni.. mau nk campak dlm tong sampah jer..

Mama with Adik

xda nk strory apa2.. juz nk sharing2 gambar mama & adik jer..

 Balik dari f/up kt KK ..lepak kt sicret recipie jap sementara tunggu akak mimie balik sekolah agama..


 adik fiya yg x reti duk diam... makin lasak..makin nakal..makin segala2nya 
cepat jer fiya dah besar... seronok gomol2 dia... baby bambam & bucuk mama...

9 Oct 2013

Citer Akak Mimie


mmm aku pun x tau nak mulakan dari mana...i love my children very much tp sometimes aku rasa aku terlalu strict dengan anak-anak smpikan diaorg mmg takut ngan mama..as a mak..aku juga risau takut bila besar nanti diaorg mungkin akan berdendam..

aku mengaku aku mmg seorang mak yg garang. cepat jer nak naik angin.. cakap lembut2 x dengar..masuk kali -3 aku dh mula nk marah2... sometimes aku rasa aku seorang mama yg teruk.. try juga nk motivated diri ... kononnya la.. nan hadoo... failed.... 

mulut aku mmg bising ..tp xdela sampi mendera.. 
maybe sebab aku penat kot.. itu yg cepat jer nak hott... 
kadang2 sian kt anak2... bila dlm berfikiran waras la... time aku baik tu aku minta maaf balik kg anak2.. cakap ngan diaorg jgn buat lagi ..kalau x nak mama marah...



mmm...aku tau anak2 aku juga sayang kt aku..buktinya.. ini bukan homework tau..ini magazine yg aku beli kt mimi..sebenarnya tajuk tu ..saya sayang ayah.. tp dia potong & tulis saya sayang mama..... (mesti ayah jeles ni ) ha.ha.ha .. kerana dia jaga saya dengan baik dan tidak marah...oh TUHAN... dalam aku duk marah2 tu ..x sangka itu ayat yg dia tulis..sebak kejap..sorry aku ni wpun mulut bising..tp dlm hati ada taman..cepat jer nk sebak ..he.he.he...

COmei tak mama dalam gambar.. mimi ni kalau bab melukis mmg failed sikit.. katanya x minat... 


Okay ..we luv u too akak..abang & adik fiya... mama sayang semua anak2 mama.. 

4 Oct 2013

Afiya @ Budak BoTak

bab botak2 ni mmg aku kurang sikit.. kl cik abang request nk botak pun even rambut pendek ala2 tentera pun aku dh bising ...ntah aku mmg x suka kot pada org botak.. aku rasa x hensem..sorry org botak di luar sana... 

tp baby ni kira special sikit la... sunat di cukurkan rambutkan.. aku requet kat mak aku x nak cukur rambut anak sebab sygnya rambut fiya lebat.. kena marah lagi ada la.. satu hari kena bebel ngan mak..padan muka aku... okay2 la ..... so proceed... betul juga..rambut dlm perut kan kotor..at least biarla tumbuh yang baru... jom layan jer gambar budak botak ini..masa ini umur baru 2 bulan kot...

 alhamdulillah..ngantuknya anak mama ni yeer


 bulat jer aku rasa budak ni... penangan susu ibu.... cepatla tumbuh rambut yer fiya... jgn jadi mcm akak mimie.. setahun pun still botak lagi..




bestnya ada baby... kl boleh nk mcm ni jer selamanya.. senang aku nk gomol2 dia.. geram..

2 Oct 2013

eXtra XTVTies

Aktiviti  ni mama yg decide..bukan pilihan anak yer.. mcm paksa rela gitu... anak i menurut perintah jer... kebetulan aku perasan ada promote program taekwondo ni kt sekolah.. so aku rasa bagus juga sebab anak mama ni lemah lembut sikit orgnya.... bg tough / kuat sikit.. hopefully tercapaila hajat mak dia ni.. 

aku pun call la person incharged dia (org luar).. tanya itu dan ini yg berkaitan..dia kata walk in jer..training hari sabtu 8.30am - 10.00 pagi kt sekolah.. okay kalau buat kt sekolah..rasa selamat sikit. fees + baju RM90..monthly commitment RM25.. mmm nasib below RM25..kl above.. confirm aku kena fikir 10x nk enrolled ke tak... almaklumlah mama nyer byk commitment... hu..hu.. so sabtu bawala dia g sekolah.. tengok diaorg training... pastu aku terus terjebak...

 hari first training... yg train diaorg ni pun.. budak2 yg dh dpt black belt... kira senior diaorg la..sebab tu kot murah.. kelakar aku tengok mimi time ni....

 1st day terus dapat uniform ... gila nyer cepat... size paling kecik sekali ..of course la tali pinggang putih.. baru la semangat sikit nk belajar... bab ni aku puji sebab cepat bertindak.... 
 Mimi with her new uniform... 
 pelbagai size budak ada..sebab dia blh enrolll bila2 masa..x kisah age berapa pun..syamil nk join pun blh..tp nanti la dulu..kang asyik berlawan dengan akak dia lak

comel2...1st day training..aku stay jer kt situ smpi kul 10... next training xda makna la..mmg ayah dia hantar pg..kul 10 baru g amik... 
 Mimi with her friends, yaya ... as for now kiranya bff + gbs la ni... (geng balik sekolah)... x tau la kl tukar class nanti jadi bff ke tak lagi..



1 Oct 2013

Putri Aryana Safiya










Really miss that moment when she growing up faster and faster 

27 Sep 2013

Anugerah Ilahi ....My 3rd child

okay skrg turn adik lak... 
asyik citer kakak & abang jer...

Alhamdulillah selepas settle pasal sekolah + transit + transport mimi & amil... baru aku blh delived dengan aman...kalau x serabut juga nk fikir..my asben..oh no.. aku x blh nk harapkan 100%... mama kena buat all the decision & ayah selalunya proceed jer ..kl bab anak2 la...

back to the topic.. anak ke-3 ni lahir secara caeser jg..sedih tau.. plan nk normal x berjaya.. sebab bila ada both xperience.. normal & caeser.. i prefer to normal.. byk sebab nya ..main reason..cepat sikit aku leh gerak sana sini..

byk juga kronolgi sblm aku nk caeser..dipendekkan citer.. dlm 32wks.. bby still breech.. tension juga dengan doktor..sebab aku dh ckp awal2..dia still ckp bb blh pusing.. nk juga tunggu lama2.. doktor A ckp lain doktor B ckp lain..pening aku..pastu bila buat appt..katanya nk try to pusing kid supaya kepala ke bawah.. aku ckp x blh nk buat decision hari ni sebab nk kena fikir dulu pros & cons.. tanya ngan semua org..aku pun sendiri rasa takut.. x berani lak nk amik risiko..wpun doktor tu ckp xper kl ada risiko..aku akan terus di caeser masa tu juga.. omg..i hate to make a decision .. 
  • blk umah tanya asben (jwpn nya..xda jawapan...)... tanya doc kt office..tanya kenkawan yg ada xperience.. tanya boss .. ha.ha.ha xda juga jawapan..last2 aku sendiri la kena buat pilihan.. so pilihan aku adlah proceed to caeser wpun hati kecil nak juga normal..(sebab i decided to have 4 -5 kids.. kl caeser tu kira terbantut la sikit..)
  • esok bawa asben g appt ngan doc lg.. ~ doc suh pilih date.. asben ckp amik jumaat.. (alasan - senang anak cuti sekolah, nak senangkan dia jer.. hu..hu.hu) doc kata x blh..lewat sgt..takut bersalin awal..so fkir punya fikir amik rabu.. pun x berapa nk boleh..tp setlah diskas punya diskas.. proceed juga..
  • 12-13 Jan 2013 ~ aku dh siap2 prepare kelengkapan mimi & amil for 1 week... siap lekatkan notis ..so senang ayahnya refer jer nanti (mmm susah kan kl mama xda ) 
  • 14 - Jan 2013 ~ senin aku cuti sebab dh xda mood nk g keje.. prepare apa yg patut kt umah sblm admit.. smpt bawa mimi g beli beg sekolah yg beroda sebab kesian kt dia galas beg berat sgt..
  • 15 Jan 2013 ~ (selasa) pg2 lagi dh htr anak2 ke sekolah..asben hantar aku ke spital.. isi perut dulu.. selesai proses admit dlm kul 1 pm.. aku suh asben blk tengok anak2.. aku ckp dtg pg esok jerla..mama okjer ..yg penting anak2... xda org jaga... so bermula la episod nurse asyik keluar masuk check itu dan ini... mmg x blh nk rehat smpi malam... aku start puasa mlm tu dlm kul 11... doc ckp aku org no. 2 so mayb dlm kul 10pg kot.. jgn la lama sgt.. takut lapar..
  • 16 Jan 2013~Rabu selepas jer kuar toilet..tetiba jer ada org tengah menunggu.. siap tanya dh siap ke belum.. alamak kata org no. 2.. awalnya.. blm pun kul 8.. dia kata sekarang.. aku siap tanya x silap org ker .. cepat2 call asben.. dia still on da way.. x sempat nk jumpa dia... mode : sedih.. so aku keseorangan..dlm labour room x yah citer la.. cuak juga wpun dh ada xperience.. harap2 semua selamat.. harap2 baby aku normal.. & mcm2 harapan lagi yg keluar... 
  • 1/2 jam mcm tu.. alhamdulillah tetiba dengar baby nangis.. Alhamdulillah.. surprise sebab aku x tau jantina..doc ckp congrats..u got a bb girl.. alhamdulillah sekali lagi..dipermudahkan segala urusan.. bb aku dpt masuk wad pun dlm kul 11 mcm gitu..sebab dia monitor kt bawah..
  • Dapat jumpa asben kt ward..itu pn dh lambat.. sakitnya & lemah sgt time tu ..rasa mcm nak jer ckp blh tak somebody temankan saya.. x larat..seriusly..ini la untungnya bersalin kt private hospital... ada org tlg temankan.. 

berat 3.1 kg... tp bila tengok perut semua org ckp aku baru 5 bln padahal dah 9 bulan... 



Ini la Putri yg ke2 anak no. 3.. rasanya iras muka saper... kecik2 cerah la sikit.. tunggu sikit hari sikit.. mendung la mcm abg & kakaknya






Ini gambar time malam... lampu dh tutup.. baby tido ngan mama yer mlm ni.. smlm tido dlm perut.. tetiba hari ni dah tido di luar ngan mama.. indahnya anugerah tuhan kan..


* malam ni juga aku kena jahit sekali lagi memandangkan darah non stop keluar dari tempat jahitan.. alamaknya TUhan jer yg tahu ...takut + cuak juga.. doc lak ckp x pakai bius..buat kt katil jer..alamak cuaknya.. dugaan betul..maybe aku lasak sgt kot.. abis tu dh anak diberi awal sapa suruh..aku dh la susah nk bangun ... ngan wayar2 bagai...kang dh padan muka aku... sakitttttt.....



Jom la layan gambar 2 yg ada... time ni still kt spital.. dlm 3 hari juga la stay kt sana.. hari jumaat baru blh discharge... itupun mula2 suspect kuning... masuk bwh lampu 5 minit.. pastu doc dtg lak kata  no need just monitor dari umah..yeaahhh dh blh balik...



baby pun dh happy dpt balik kan.... jom kita jumpa abang & akak kt umah..


itu jer citer di spital...terima kasih buat kengkawan lama & baru yg bg duit + present kt baby... x sangka baby no. 3 pun still dpt rezeki lagi... alhamdulillah... 

Mimi @ Sek. Agama

still citer pasal sekolah mimi..

sek. keb sesi pagi..petang lak sekolah agama..mula decide x nak hantar lg sekolah agama takut dia penat..tp bila fikir balik..kl budak lain boleh kenapa tak anak i kan... mmm xperience hatnar sek. agama lagi giler... daftar 2 sekolah.. Sek. agama 1 & 2.. kena booked awal sebab demand tinggi.. yg 1 kena bayar monthly RM50 ..dh yang satu lagi fOC + totally new..building baru..cikgu baru..mmg semua baru... so aku dh berbelah bagi.. anak follow jer apa decision mak dia.. start sek.agama jam 2.30pm..so mula2 kitaorg gi sek.no. 1 (still x blh nk decide) tengok class semua.. okayla.. semua kawan2 baru.. mmm tanya mimi.nk sekolah atas bukit atau kt sini (nama: Al hidayah).. pastu dia jawab nk g tgk atas bukit lak.. 
so kitaorg proceed atas bukit la ... Sek. Rendah Agama ..(SRA) smpi dlm 2.30 kt situ.. kata orientasi kan.. so x kisah la lambat pun..so tengok kt board..mimi stay kt 1 Firdaus... semua x kenal ..

Alhamdulillah area umah aku byk pilihan... taska + tadika + Pre school + sek. agama... pilih jer yg mana nak..FOC + berbayar sikit + bayar banyak... he.he..he ikut kemampuan... tepuk poket tanya la hati... 


class lebih kurang 40 org.... tengok class mmg semua baru.. whiteboard pun plastik lagi...cantik... semangat la sikit budak2 nk belajar..harap2la..sebab mimi masuk 2.30.. so dpt la duduk kt belakang...



serba hijau.... cikgu kata rehat jam 4 kot..mak & ayah tunggu kt kantin.. ha.ha.ha mls nk balik.. 
suasana kt kantin..tp mmg bawa bekal.. yer la minggu pertama sekolah kan..harus la mak rajin..wpun tengah tunggu hari jer nk delivered... kantin pun bersih jer... ini la yg bestnya sekolah baru..serba serbi baru..
lupa lak sek.kebangsaan pun baru juga..baru 3 thn masuk thn ni...